Adatų baimė – viena pagrindinių nesiskiepijimo nuo erkinio encefalito priežasčių Kaip įveikti baimę dar vaikystėje ir užkirsti kelią ligai?

Šiltėjant orams vis dažniau atsigręži į gamtą – mėgaujiesi miško ramybe ir jos gėrybėmis, piknikauji parkuose, o stovyklavimui renkiesi ežerų pakrantes? Atmink, gamtoje tu – ne vienas! Skaičiuojama, kad Lietuvoje erkinį encefalitą platina 1 proc. erkių. Nors skaičius nedidelis, jo pakanka, kad kasmet Lietuvoje šia liga užsikrėstų apie 500–700 asmenų.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje erkinį encefalitą platina 1 proc. erkių. Nors skaičius nedidelis, jo pakanka, kad kasmet Lietuvoje šia liga užsikrėstų apie 500–700 asmenų.
Skaičiuojama, kad Lietuvoje erkinį encefalitą platina 1 proc. erkių. Nors skaičius nedidelis, jo pakanka, kad kasmet Lietuvoje šia liga užsikrėstų apie 500–700 asmenų.
Skiepijimo nuo erkinio encefalito schema „Altamedica“.
Skiepijimo nuo erkinio encefalito schema „Altamedica“.
Atsipalaidavimo technikos, kurios gali padėti įveikti adatų baimę „Altamedica“.
Atsipalaidavimo technikos, kurios gali padėti įveikti adatų baimę „Altamedica“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 8:00 AM

„Altamedica“ šeimos gydytoja Živilė Visockienė sako vis dar iš pacientų girdinti, kad saugotis nuo erkių reikia tik gyvenantiems kaime ar leidžiantiems laiką gamtoje, tačiau gydytoja patikina, tai – mitas. Erkių galima aptikti net daugiabučių pievelėse, todėl apsauga būtina visiems, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos ar pomėgių. Nors patikimiausias ir efektyviausias būdas apsisaugoti nuo erkinio encefalito yra skiepai, tiesa, „Altamedica“ medicinos psichologė Milita Judzinskė pastebi, kad skiepų baimė – itin gaji, ypač mažųjų pacientų tarpe. Tad, kaip nugalėti šią baimę ir ką pravartu žinoti apie erkių platinamas ligas, – pasakoja specialistės.

Tik 30 proc. visiškai pasveiksta, o 1–4 proc. baigiasi mirtimi

Įsisiurbus erkei, svarbu pasižymėti datą kalendoriuje ir mėnesį laiko sekti savo sveikatos būklę. Šiuo laikotarpiu atsiradus klinikiniams simptomams, tokiems kaip karščiavimas, bendras silpnumas, kaulų, raumenų ir sąnarių skausmas, reiktų kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją. Erkinis encefalitas – apgaulinga dviejų bangų liga. Ligos pradžioje gali pasireikšti gripą primenantys simptomai. Neretai pasijutus geriau smogia antroji banga, kurios metu gali sutrikti sąmonė, kamuoti vėmimas, karščiavimas ir pasireikšti meningitas.

Remiantis Lietuvos Respublikos Oficialiosios statistikos portalo duomenimis, tik trečdalis persirgusiųjų visiškai pasveiksta, kitą trečdalį liekamieji reiškiniai vargina net kelerius metus, likusiam trečdaliui atminties, sąmonės, kalbos, pusiausvyros ir koncentracijos sutrikimai ar net paralyžius lieka visam gyvenimui, o 1–4 proc. atvejų baigiasi mirtimi.

Įsisiurbė erkė: ką daryti?

Erkės įsisiurbimas dažniausiai nejaučiamas, nes šių parazitų seilės turi nuskausminamųjų savybių. Tad net 50 proc. sergančiųjų erkiniu encefalitu savo odoje nebūna radę erkės. Visgi, pastebėjus įsisiurbusią erkę, būtina nedelsiant ją pašalinti. Nors erkiniu encefalitu užsikrečiama iš karto, vos įsisiurbus erkei, ją būtina kuo skubiau ištraukti, siekiant išvengti Laimo ligos, kuri perduodama erkei įsisiurbus ilgiau negu parą.

Norint pašalinti erkę, reikia ją suimti pincetu (ne rankomis) kuo arčiau galvos ir lėtai tvirtai traukti. Svarbu nespausti erkės kūno, kad jos skrandžio turinys neišsilietų į įsisiurbimo vietą. Jei traukiant erkę lieka jos galvutė, nerimauti nereiktų, nes ji pati pasišalina iš odos per kelias dienas. Pašalinus erkę, būtina kruopščiai dezinfekuoti įkandimo vietą, erkę apipilti dezinfekantu ir, įdėjus į sandarų maišelį, išmesti.

Šeimos gydytoja primena, kad traukiant erkę, negalima jos sukti pagal laikrodžio rodyklę ar tepti aliejumi, o ištraukus sutrinti pirštais. Minėti liaudyje paplitę metodai net tik, kad nepadeda, bet netgi kenkia, nes nuo riebalų pradėjusi dusti erkė išskirs dvigubai daugiau infekcijos sukėlėjų, jos paviršius taps slidus, tad bus dar sunkiau ją ištraukti.

Ar erkes atbaidančios priemonės tikrai veiksmingos?

Apsisaugoti nuo erkių įsisiurbimo gali padėti repelentai ir tinkama apranga – šviesūs, uždari, ilgi drabužiai. Einant į mišką reiktų apsirengti taip, kad liktų kuo mažiau atvirų kūno vietų – viršutinę drabužių dalį susikišti į kelnes, o kelnes į kojines, taip pat pridengti galvą. Grįžus namo reiktų nusirengti, gerai apžiūrėti save ir savo augintinius – įsitikinti, ar ant kūno nėra ropojančių ar jau įsisiurbusių erkių. Taip pat šeimos gydytoja primena, kad erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ne tik įsisiurbus erkei, bet ir vartojant termiškai neapdorotus pieno produktus. Nors minėtos apsaugos priemonės gali būti naudingos, tačiau efektyviausia prevencijos priemonė vis tik yra skiepai, – sako gydytoja.

40 metų taikoma patikimiausia apsauga, susiformuojanti per mėnesį

Nors 100 proc. efektyvių vakcinų nėra, tačiau skiepų nuo erkinio encefalito efektyvumas – net 99 proc. Iš vakcinuotų žmonių suserga tik labai nedidelė dalis – vos 1 proc., tad tai – laiko patikrinta, visiškai saugi ir itin efektyvi vakcina. Geriausias vakcinos efektyvumo pavyzdys užfiksuotas Austrijoje. Praėjusio amžiaus devintame dešimtmetyje šioje šalyje sergamumo erkiniu encefalitu rodiklis siekė 8,75 atvejų 100 tūkst. gyventojų (tuo tarpu Lietuvoje 2021 m. 13,3 atvejų 100 tūkst.). Tuomet šalyje pradėta visuotinė gyventojų vakcinacija. Dabar Austrijoje nuo erkinio encefalito pasiskiepiję 90 proc. gyventojų, o susirgimų sumažėjo daugiau nei 12 kartų, tad registruojami tik pavieniai ligos atvejai.

Adatų baimė – viena pagrindinių nesiskiepijimo priežasčių: kaip ją įveikti dar vaikystėje?

Tyrimai rodo, kad apie 40 proc. vaikų visame pasaulyje iki 12 metų ir 20 proc. paauglių fiziškai ar emociškai stipriai reaguoja į adatas. Todėl kai kurie bando išvengti net būtinų vakcinų ar medicininio gydymo. Neretai ši baimė niekur nedingsta ir suaugus. Tiesa, medicinos psichologė sako, kad įmanoma numatyti vaiko galimas reakcijas ir įveikti adatų baimę dar vaikystėje, žengus kelis paprastus žingsnius.

Kaip nuraminti vaiką prieš skiepijimą?

  • Išlikite ramūs. Tėvai, prieš vesdami savo vaiką skiepytis, patys turėtų išlikti ramūs, nes net dar nekalbantis mažylis jaučia baimę, ypač perduodamą tėvų.
  • Bendraukite. Prieš vizitą pas gydytoją svarbu bendrauti su vaiku. Tėvų balsas padės vaikui jaustis saugiam. Knygelių skaitymas, kalbėjimas – geri būdai praleisti laiką laukiant vizito.
  • Paaiškinkite, kam reikalingi skiepai. Vaizdingas paaiškinimas, pasitelkiant knygutes ar pavyzdžius, padės vaikui suprasti skiepų naudą.
  • Nemeluokite vaikams. Pagrindinė tėvų klaida yra melavimas savo vaikui, kad skiepijantis neskaudės. Patyręs adatos dūrį, vėliau vaikas dar labiau baiminsis skiepų, nes žinos, kad tėvais negalima pasitikėti. Daug geriau vaikui pasakyti tiesą – „Taip, tau truputį skaudės, bet tai tęsis neilgai, be to, aš būsiu šalia ir tau padėsiu.“
  • Skiepijimosi metu suteikite vaikui kontrolės jausmą. Tėvai gali paskatinti savo vaiką suskaičiuoti iki 3 prieš medicinos specialistui paskiepijant. Tai padeda sustiprinti vaiko kontrolės jausmą ir savo ruožtu sumažina nerimą.
  • Padėkite vaikui susikoncentruoti į mėgstamą veiklą. Užsiimdami mėgstama veikla vaikai labiau linkę išlikti ramūs. Tėvai gali padėti vaikui nukreipti dėmesį nuo adatos dūrio į pageidaujamą veiklą, pavyzdžiui, vaizdo įrašą, pasakojamą istoriją ar muziką.

Atsipalaidavimo technikos, kurios gali padėti įveikti adatų baimę

  • Mokykitės kvėpavimo technikų. Pabandykite sulaikę kvapą suskaičiuoti iki trijų, o tada iškvėpti. Taip pat galite laikydami delną priešais savo veidą, kitu rankos pirštu pradedant kilti nuo nykščio į viršų įkvėpti, o leidžiantis iškvėpti. Pratimą verta atlikti su visais penkiais rankos pirštais.
  • Nukreipkite vaiko mintis. Gydymo įstaigos patalpose galite ieškoti ir įvardyti 5 daiktus, kuriuos matote, 5 daiktus, kuriuos užuodžiate, 5 daiktus, kuriuos galite paliesti. Ši technika padės vaikui ne tik nukreipti dėmesį, bet ir nusiraminti.
  • Padrąsinkite vaikus. Tėvai gali padėti įveikti neigiamas ir bauginančias vaikų mintis, kartu sakydami šias frazes: „Aš galiu tai padaryti“; „Aš esu saugus“.

Kad ir kokia bebūtų stipri baimė, galimybė jaustis saugiam dėl savo ir savo artimųjų sveikatos gali padėti įveikti nerimą. Pasiskiepijus nuo erkinio encefalito trimis vakcinos dozėmis – imunitetas susiformuoja trejiems metams, vėliau būtinos papildomos vakcinos dozės. Pasiskiepyti galite bet kurioje gydymo įstaigoje, specialiose vaistinėse ir „Altamedica“ šeimos klinikose, kuriose iki birželio 1 d. tiek prisirašę, tiek neprisirašę pacientai nuo erkinio encefalito gali pasiskiepyti pigiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.